Produse traditionale portugheze

Regiunea Alentejo

 

Cu 31,6 mii de kilometri patrati, Alentejo este cea mai mare regiune din Portugalia, ocupand 34,3% din teritoriul tarii. Numele Alentejo inseamna practic „dincolo de Tejo”, deoarece regiunea este situata dupa acest rau in raport cu Lisabona.

 

Regiunea se intinde de la coasta, cu 165 km de plaje, pana la granita cu Spania. Pe de o parte, avem satele medievale si casele lor albe, inconjurate de vii si plantatii de maslini, iar pe de alta parte, plaje paradisiace cu dune, nisip fin si apa turcoaz care straluceste. Alentejo are unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa.

 

 

Casa Traditionala Regiunea Alentejo

 

Zona Alqueva este un loc perfect pentru a observa misterele universului, unde vizibilitatea stelelor este excelenta. Aceasta zona a fost prima destinatie din lume care a avut certificarea UNESCO Starlight Tourism Destination, care atesta calitatea sa pentru observarea stelelor, intrucat nu exista poluare luminoasa.

 

Cer instelat Portugalia

 

Cu o suprafata de 730 de mii de hectare de plantatie, Portugalia este responsabila pentru peste 50% din productia mondiala de pluta. Majoritatea stejarilor de pluta se afla in Alentejo. Pluta este practic scoarta stejarului de pluta. Cu toate acestea, copacul nu va fi taiat pentru indepartarea soartei, este suficient sa i se cojeasca scoarta. In acest fel, spre deosebire de resursele naturale neregenerabile, scoarta va creste din nou si poate fi indepartata la fiecare noua ani din acelasi stejar de pluta.

 

Dar ce este atat de special la pluta? O gramada de lucruri! In primul rand, materialul este usor, plutitor si hipoalergenic. In al doilea rand, elasticitatea, compresibilitatea si rezistenta la frecare sunt excelente. In plus, este rezistent la foc si temperaturi ridicate, impermeabil la lichide si gaze si functioneaza ca izolator termic si fonic.

 

In Alentejo este utilizat la maxim potentialul plutei, iar aceasta nu este folosita numai pentru fabricarea dopului ci si pentru haine, accesorii, pantofi, articole si decoratiuni si chiar si mobilier. In plus, se foloseste si pentru dezvoltarea de noi materiale pentru automobile, constructii, zidarie si decoratiuni. Chiar si NASA a folosit pluta ca izolator in navetele sale speciale.

 

 

Stejar de pluta

 

Ce sa vizitam

 

Intr-o lista aproape nesfarsita de destinatii cu siguranta cel mai faimos oras este Évora; mai avem Sines, Vila Nova de Santo André, Santiago do Cacém, Odemira, Zabujeira do Mar, pe coasta Alentejo; Portel, Monsaraz, Vila Viçosa, Estremoz si Montemor-Novo, in centrul regiunii; Monforte, Portalegre, Castelo de Vide, Nisa, Marvão si Ponte de Sor, in Alto Alentejo; Serpa, Moura, Mértola, Castro Verde, Alvito si Barrancos, in Baixo Alentejo.

 

Évora este situat in centrul regiunii Alentejo si este cel mai mare oras din zona. Cunoscut ca un oras muzeu, este unul dintre site-urile Patrimoniului Mondial UNESCO din Portugalia. Elvas este un alt oras pe lista UNESCO selectata. La granita cu Spania, orasul are cladiri fortificate care spun povestea hegemonia portugheza. Orasul Beja dateaza din perioada romana. Castelul Beja si Villa Romana de Pisões sunt atractii obligatorii.

 

 

Evora

 

 

Monsaraz

 

 

Mostenirea araba

 

Istoria celor 500 de ani de ocupatie araba poate fi scrisa in atatea cuvinte care s-au nascut maure.

 

Moara de apa, orezul, maslinele, uleiul de masline, mistretul sau açorda deschid dictionarul si arata mostenirea araba in agricultura si alimentatie.

 

Dar influenta este cel mai vizibila in numele satelor – aldeias (un alt cuvant arab), oraselor si locurilor: Alcácer do Sal, Beja, Elvas, Marvão, Monsaraz, Odemira, Serpa si multe altele. Intr-unul dintre aceste sate, Mértola, de pe malul Guadianei, mostenirea araba este la apogeu, in special moscheea (in prezent biserica-mama), singura bine conservata din Portugalia, Muzeul si cea islamica.

 

Ce mancam

 

Am mentionat mai sus ca cei din Alentejo consuma multa carne de porc. Rasa cunoscuta sub numele de porc iberic negru (porco preto)  s-a dovedit a fi mai sanatoasa decat carnea de porc traditionala, cu mai putine grasimi, calorii si colesterol. Asta pentru ca porcii sunt hraniti cu ghinde, fructele stejarilor, arbori care pot ajunge la zece metri inaltime. Cele mai apreciate si specifice feluri de mancare din Alentejo din porc negru sunt secretos de porco preto, plumas de porco preto, bochechas de porco preto, lagartos de porco preto, printre altele. Aceste feluri de mancare sunt facute din diferite parti si bucati de carne de porc. Carnea de porc neagru de porc este, de asemenea, folosita pentru a face carnati, inclusiv presunto de porco preto (Jamon in Spania), care este foarte popular in toata lumea.

 

Lagartos de porc negru cu migas

 

Mezelurile de Alentejo sunt foarte populare si de calitate excelenta si la mare cautare, in special cele de porc negru. Cei mai cunoscuti carnati sunt chorizo, farinheira si paio. Chorizo ​​​​se face cu carne si grasime de porc, cu usturoi, piper si sare, uscat la rece, intr-un proces de afumare lent. In timp ce farinheira se face cu grasime si faina de porc, asezonata cu pasta de chili, usturoi si sare, gatit prin afumare. In cele din urma, paio este un carnat tipic Alentejo, mai gros decat chorizo, facut cu bucati intregi de carne de porc.

 

Carnat de porc negru

 

Ca aperitiv vom regasi intotdeauna branzeturile invechite, carnatii, maslinele, presunto. Deserturile au la baza retete manastiresti, unde dulciurile sunt facute cu multe oua, in special galbenusul de ou.

 

Branza invechita de Evora

 

Pe langa maslinele de calitate, Alentejo produce un ulei de excelenta. Fiind unul dintre cei mai mari (si cei mai buni) producatori de ulei de masline din lume. Cateva dintre uleiurile produse in Alentejo care sunt clasificate ca DOP (denumire de origine protejata), cum ar fi uleiul de masline Moura, uleiul de masline interior Alentejo si uleiul de masline Alentejo de Nord. Folosit la prepararea si condimentarea alimentelor sau, uneori, pur si simplu pentru a inmuia painea.

 

Uleiul de masline este, de asemenea, minunat si alaturi de obrajii de porc negru (bochecas de porco preto), sunt vedetele bucatariei din Alentejo.

 

Multe supe se numesc açordas pentru ca au in compozitie minunata paine de Alentejo, paine pe care o gasim si in celebrele migas, care pot insoti preparatele din carne.

 

Pe coasta Alentejo, specialitatile sunt cataplanele si tocanele facute cu pestele foarte proaspat pe care ni-l ofera Oceanul Atlantic. In toata regiunea, la desert, avem dulciuri precum queijadas, produse de patiserie cu slanina, paine, sericaia si multe altele.

 

Cataplana de marisco (fructe de mare)

 

Coasta Alentejo este unul dintre cele mai bune locuri pentru a manca peste proaspat la gratar. Puteti alege intre diferiti pesti, cum ar fi Dourada, Bass, Sardine sau Ray. Toate sunt foarte bune, dar bineinteles incercati sa mancati captura zilei. Unele dintre locurile noastre preferate pentru a manca peste sunt Porto Corvo, Vila Nova de Milfontes, Azenhas do Mar, dar puteti gasi peste de calitate in orice oras/sat de coasta.

 

Pe langa peste, Costa Vicentina este si unul dintre cele mai bune locuri pentru a manca caracatita din Portugalia. Aceasta zona de coasta are o traditie puternica de prindere/pescuit de caracatita.

 

 

Caracatita a lagareiro

 

Caracatita este un ingredient foarte versatil si se prepara in multe feluri, toate foarte gustoase. Cele mai cunoscute delicatese sunt Salata de caracatita, cataplana de caracatita, orezul de caracatita, caracatita à bolhão de pato, feijoada de caracatita si, desigur, caracatita à lagareiro.

 

 

Ce bem

 

In Alentejo, armonizarea dintre vinuri si gastronomie este completa. Cand vorbim de Alentejo vorbim de vinurile sale faimoase, unele dintre ele considerate cele mai bune din Portugalia. Exista 22 de mii de hectare de vie plantata, producand in jur de 88 de milioane de litri. Prin urmare, este o destinatie ideala pentru a vizita mai multe crame.

 

Vinurile din Alentejo sunt favoritele portughezilor si reprezinta 34,6% din consumul de vin din tara (date din 2020, potrivit cercetarilor Nielsen).

 

Clima este calda si uscata, cu o puternica influenta continentala ceea ce le permite celor opt subregiuni Alentejane producerea unor stiluri diferite de vin.

 

Din 2003, subregiunile Alentejo sunt DOC (Portalegre, Borba, Redondo, Évora, Reguengos, Granja-Amareleja, Moura si Vidigueira). Fiecare dintre ele are dreptul sa imbutelieze vinuri cu numele precedat de Alentejo.

 

 

Cele mai multe vinuri din Alentejo sunt amestecuri de struguri. Dintre strugurii rosii se remarca Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Aragonez, Castelão si Trincadeira. In soiurile albe regasim Antão Vaz, Arinto si Roupeiro.

 

Putem spune ca Alentejo este Lumea Noua din Lumea Veche a vinurilor. Cu alte cuvinte, se fac vinuri moderne, concentrate si fructate.

 

Vinurile rosii din Alentejo sunt pline de corp, bogate in taninuri si cu arome de fructe salbatice si rosii. Vinurile albe sunt de obicei netede, usor acide si au arome de fructe tropicale.

 

Unele dintre produsele noastre din Alentejo